Робінзонада або як виховують молодих лідерів

«Сонце пече, річка тече,

Влітку на вулиці так гаряче...»


З такою думкою близько 40 осіб ( в числі яких були і студенти нашого університету, члени Євроклубу АТІС) подались до ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ МОЛОДОГО ЛІДЕРА, що проходила на о. Король, поблизу м. Обухів 19-23 серпня. Школа це вже 4тий молодіжний табір, організований Шевченківською районною державною адміністрацією та туристичним клубом «Компас», цього року до організації долучилась і громадська організація Молодіжний Європейський Рух. Учасниками школи стали лідери студентських рухів, активісти громадських організацій та юні державні службовці. Метою школи стала підготовка молодіжних лідерів до ведення соціально-відповідальної діяльності.





Нічне небо та зорі, якими в Києві не так вже і легко милуватись, палатки та спальні мішки, в яких просто почуваєш себе черв’яком , сосиски смажені на вогнищі, чай, згущене молоко разом з солоним печивом, пісні під гітару від THE BEATLES – до українських народних – що ще потрібно молодим людям для щастя?!






До школи молодого лідера було запрошено багато спеціалістів, які проводили заняття та тренінги. Під час тренінгу з тайм-менеджменту від Ірини Запотоцької, бізнес-тренера "Mosaica-training", ми намагались розпланувати свій день, тиждень, місяць, рік. Ми постійно скаржимось, що в нас нема часу, а після цього тренінгу я зрозуміла, що час є, але він не безмежний і його треба використовувати з користю.





Також ми отримали основи знань з проектного менеджменту. Кілька КНЛУшників розробили проект під кодовою назвою «Відро», який став об’єктом обговорень на кілька днів. Даний проект мав на меті створення нового сміттєвого відра з трьома секціями, завдяки якому, було б легко сортувати сміття вдома. Великою проблемою є відсутність навичок та культури сортування сміття, що ускладнює його подальшу утилізацію і цим самим погіршує екологічний стан країни.

Мабуть, одним з найрезультативніших занять було ознайомлення з проектом Стратегії розвитку м. Києва до 2025 року. Сидячи вдома, не в кожного б вистачило терпіння розібратись в Стратегії, а якщо обговорювати колективно – це не так вже і важко. Як справжні лідери ми розуміємо, що нема ніякого сенсу просто критикувати цей документ, тому всі зауваження та пропозиції ми оформили в резолюцію та надіслали до уповноважених органів. Сподіваємось, що молодь буде почута і наші пропозиції обов’язково врахують.





В рамках підготовки до Євро 2012 нам викладали англійську мову. Ці заняття були дуже цікавими, і, здавалось, що ти не на лекції, а просто десь в колі друзів спілкуєшся. Переважно навчання складалось з цікавих ігор англійською мовою, а в кінці кожного заняття був розслаблюючий п’ятихвилинний масаж.




На острові панувала цілковита демократія : хочеш вночі купатись в річці – будь ласка, хочеш покататись на каяках – на здоров’я, хочеш запекти картоплю на вогнищі – беріть скільки потрібно. У таборі діяло всього одне правило:– не смітити.

Звичайно, як і в будь-якому таборі у нас були спортивні змагання. Спочатку ми добряче набігались на Веселих стартах, де кожен намагався викластись на всі сто. Потім спортивний квест « У пошуках скарбів», де команда переможців, як справжні пірати, знайшли велику скриню з подарунками.

У перервах між тренінгами можна було пограти у волейбол, футбол, бадмінтон або піти поплавати.

Під час перебування у школі, я думаю, що кожен навчився працювати в команді, відчувати командний дух. А це дуже важливо для всіх нас, тому що навіть коли ідеш влаштовуватись на роботу, то роботодавець дивиться в першу чергу як ти працюєш в команді, бо від цього залежить результативність твоєї праці.

Закінчилось наше перебування в ШКОЛІ МОЛОДОГО ЛІДЕРА постановкою театральних вистав та скетчів, в яких учасники табору висвітлювали найцікавіші моменти перебування на острові. Дружня команда із молодих та активних із задоволенням продовжила вечір веселими співами та іграми до ранку. Наступного дня на нас чекав пліт, на якому ми дісталися «цивілізації», але вже іншими людьми: цілеспрямованими, готовими до випробувань на вірність ідеї побудови України як демократичної держави!

Не можу сказати за всіх, але особисто для мене час, проведений у Літній школі, залишиться незабутнім спогадом на все життя.

Ювженко Оксана

Студентка 2 курсу, ЕПФ
член Атіс, КМО ВМГО МЄР

Немає коментарів:

Дописати коментар