Підсумки круглого столу "Безвізовий режим між Україною та ЄС"

22 червня у приміщенні Комітетів Верховної Ради України Київська міська організація ВМГО “Молодіжний Європейський Рух» та ВМГО «Спілка молодих політологів України» провели круглий стіл «Безвізовий режим між Україною та ЄС: проблеми та перспективи впровадження»

Учасники круглого столу обговорили переваги та недоліки безвізового режиму для України, вплив громадянських кампаній на прийняття рішень владою, перспективи вступу України до Європейського Союзу. Зокрема у вступній частині Олександра Скиба, Голова КМО ВМГО «Молодіжний Європейський Рух» зазначила: «Ще 1 березня 2010 року народним депутатом Миколою Катеринчуком був поданий проект постанови про надання заявки на членство в Європейському Союзі. Проте на жаль досі він знаходиться в стані розгляду. Чи ж насправді для сьогоднішньої влади є пріорітетом набуття членства України в ЄС? Питання риторичне».


Спікери підійшли креативно до висвітлення своїх тем. Зокрема, учасники круглого столу мали змогу поспостерігати за цікавим діалогом між песимістом та оптимістом, які обговорювали наслідки безвізового режиму для України. Роль скептика виконував Тимур Демчук, а роль його опонента – Марія Єщенко. Студенти представляли магістерську програму «Європейські студії».

Ольга Піддубчак, президент ГО «Еліта держави», презентувала слухачам «Законотворчий театр» і розповіла казку, яка висвітлювала взаємовідносини між Україною та ЄС. Присутні прийняли надактивну участь у обговоренні реалізації даного проекту, як спільної ініціативи.



З тематичними доповідями виступили також Ірина Сушко, експерт з візо-міграційної політики країн ЄС, керівник ГО «Європа без бар’єрів», Ольга Піддубчак, президент ГО «Еліта держави», Сергій Молчанов, президент Дебатної школи НаУКМА, Василь Бабич, аспірант НаУКМА, Євген Морін, політичний аналітик.

Наразі не визначено термінів, коли громадяни України отримають право на вільне пересування Європою. Наявність візового режиму, подекуди обтяжливого, ще певний час перешкоджатиме міжлюдським контактам і слугуватиме очевидним фактором поділу Європи. В той же час очевидно, що до безвізового режиму існує певний шлях, який складається з цілком конкретних кроків, і який має бути пройдений.

Результатам круглого столу було рішення надалі розвивати тематику безвізового режиму та пропаганди вступу України до Європейського Союзу, а також спільне рішення учасників провести розширений круглий стіл восени за учасю міжнародних організацій, посольств та представників влади.

Тому Молодіжний Європейський Рух закливає всіх зацікавлених до співпраці по даному питанню

Немає коментарів:

Дописати коментар