Пост-реліз кіновечорів

 У рамках проекту «Тижні Французької Культури» Молодіжний Європейський Рух провів серію незабутніх кіновечорів, що відбулися 15 та 22 березня 2013 року у креативному просторі «Часопис». Гості заходів мали змогу не тільки переглянути показові фільми сучасних французьких режисерів – Колін Серро, та Марка Каро  в дуеті з Жан-Пьером Жене, а й насолодитись філіжанкою запашної кави у привітній атмосфері кінозалу.

На початку кожного з показів активістка МЄР, Ольга Гриб, зробила короткі вступи, ознайомивши гостів із темою та проблематикою стрічок. Перша з них, «Делікатеси», де дія відбувається у сюрреалістичному світі антиутопії, показує, на скільки жалюгідним може бути наше життя, якщо в світі таки справдиться одна з можливих загроз – чи то ядерна, чи то кліматична…
Другий фільм – «Зелена Красуня» - у відкритій формі показує вади нашого суспільства. Це кінематографічний «дамоклів меч», що здіймається над світовим порядком епохи після кінця історії. Фільм має дидактичний характер та показує реальність як театр абсурду. Він діагностує хвороби сучасної людини та одночасно викриває авторитарний характер влади світових еліт, що годує пересічного індивіда маскультурою та спонукає його споживати ще більше. У певному сенсі «Зелена Красуня» є маніфестом антикопроративного руху і закликає нас переглянути наші цінності та спосіб життя.

Потрібно зауважити, що концепція кіновечору була вибрана членами МЄР невипадково. Це чудова можливість збільшити обізнаність української молоді з сучасною школою французького кінематографу, у нестандартний спосіб підняти актуальні сьогодні питання (так як забруднення навколишнього середовища, нераціональне використанні природніх ресурсів тощо) та спонукати глядачів до рефлексій щодо їх вирішення. Саме кіно здатне не маніпулюючи свідомістю людини  змінити установки індивіда в тому чи іншому питанні, це «чесних спосіб переконання» і особливо там, де це переконання потрібне.

Немає коментарів:

Дописати коментар