Презентація освітніх можливостей у Франції

З ініціативи КМГО "Молодіжний Європейський Рух" 15 березня з 12.30 -14.00 у Інститутіфілології КНУ Шевченка відбулася презентація освітніх можливостей навчання у Франції. Лектором виступала координатор  Ольга Дорош з Національної агенції з питань вищої освіти у Франції «Сampus France Ukraine». Для того, щоб все було зрозуміло, пані Ольга розпочала з короткого огляду системи французької вищої освіти. З’ясувалося, що усі університети є державними та безкоштовними. Для вступу до університету не потрібно здавати вступні екзамени, а просто відбувається запис на основі шкільного рейтингу. Проте, якщо Ви іноземець, то необхідний стандартний пакет документів: мотиваційний лист, резюме, тест на знання мови та оцінки з університету. Координатор наголосила, що найголовніше самостійно обрати вуз для навчання. Окрім університетів існують ще вищі школи, але вони практично усі платні. Для того, щоб навчатися у такій школі на безоплатній основі, потрібно слідкувати за стипендіями, які пропонуються. Франція відома не лише своїми університетами і вищими школами, але і спеціалізованими закладами. Усім відомі французькі школи кулінарії, моди. На жаль, усі вони є платними, але у їхній кваліфікації ніхто сумнівів не має.

На прохання відвідувачів, пані Ольга розповіла декілька слів про докторську школу, яка створюються декількома науковими інституціями. Робота над дисертацією триває три роки без права на працю. Цікаво, що диплом українського зразка у Франції визнається,  а от французький в Україні – ні.
Отак у нас пройшла презентація освітніх можливостей. А вирішувати вам, де захищати докторські роботи: в Україні чи у Франції.

Немає коментарів:

Дописати коментар